Pellet

pelletPellet to różnego rodzaju odpady z drewna, które mogą mieć formę trocin, wiór. Są one sprasowane po wysokiem ciśnieniem i stają się takim materiałem, który coraz częściej wykorzystywany jest do ogrzewania domów.

Coraz częściej mamy na rynku duże piece, które pozwalają na wykorzystywanie pelletu. Jest to materiał tani a dodatkowo wydajny. Automatyczne systemy w kotłach na pellet będą gwarantować ogrzewanie, które będzie zgodne z zapotrzebowaniem. Dzięki temu obsługa takiego piecyka nie stanowi problemu. Pellet wykorzystywany jest także w ramach specjalnych wolnostojących piecyków albo w kominkach. Tutaj nie pełnią one funkcji Centralnego Ogrzewania. Taki sprzęt może być uzupełnieniem dla ogrzewania.

Piecyki takie częściej mają pełnić funkcję ozdobną. I rzeczywiście tak sprawdzają się dobrze, bo estetycznie wyglądają naprawdę fajnie. Sprzęt taki można praktycznie wszędzie umieścić i jest alternatywą dla tych osób, które chcą mieć kominek, ale nie mają warunków, by u siebie go przygotowywać. Piecyk na pellet to takie urządzenie, które praktycznie będzie bezobsługowe.

Człowiek musi jedynie w sterownikach ustalić zakres temperatury oraz to jak pellet będzie podawany do zasobnika. Dalej do paleniska mamy podawanie automatyczne w zależności od tego jakie są grzewcze potrzeby pomieszczeń. Piecyki mogą także odpowiadać za podgrzewanie wody ciepłej a także jako uzupełnienie normalnego ogrzewania pomieszczeń.

Ciekawe urządzenia, które wykorzystują pellet to także kominkowe wkłady. Mają one podobne zalety jak piecyki na pellet i podobnie funkcjonują. Podłączyć je trzeba do kominowego przewodu. Zaletą będzie na pewno to, że taki element można sobie wygodnie projektować i estetycznie dopasować do własnych potrzeb czy oczekiwań. Jeśli chcemy mieć tani i prosty w obsłudze kominek to wkład, który wykorzystuje pellet powinien być wybierany przez taką osobę.

Autor

Anatol Piekarski

specjalista w zakresie: uruchomienie i serwis kotłów grzejących;
montaż piecyków wolnostojących lub kominków na pellet

Zobacz również